Nu trebuie să fii un clarvăzător pentru a-ţi da seama că multe dintre gadget-urile atât de populare astăzi vor fi de mult uitate în 2020, şi aceasta pentru că tehnologiile avansează din ce în ce mai rapid. Un exemplu concret îl constituie începutul anilor 2000, când comercianţii făceau de zor reclamă la MP3 playere şi la netbook-uri – pentru ca, zece ani mai târziu, în 2011, acestea să fie aproape complet înlocuite de smartphone-uri şi tablete.
În aceste condiţii, e de la sine înţeles că multe dintre gadget-urile şi dispozitivele pe care le folosim din plin şi fără de care nu ne putem închipui viaţa vor deveni istorie peste alţi 10 ani. Desigur, ele se vor mai găsi pe piaţă, însă cu siguranţă că nu vă vor mai trezi interesul aşa cum o fac acum.
Stephen Baker, analist la NPD Group, mai dă un exemplu concret – videorecorder-ele, pe care le putem găsi încă în unele magazine şi care constituiau în 1992 o culme a tehnologiei, vor ajunge în curând să fie considerate adevărate „antichităţi”. În aceeaşi categorie intră casetofoanele, radiourile cu tranzistori sau dischetele. Acest tip de produse este comercializat în continuare de către retaileri, dar numai pentru că mai există nostalgici interesaţi de ele.
Deci, care ar fi următoarele gadgeturi în pericol de a se demoda? Site-ul MainStreet a întrebat specialiştii în domeniu şi ne oferă un top al produselor „pe cale de dispariţie”.
Sistemele GPS
Se pare că zilele în care şoferii erau dispuşi să scoată uşor din buzunar 200 de euro sau chiar mai mult pentru un navigator GPS au cam trecut… Nu numai pentru că preţul dispozitivelor „standalone” s-a redus considerabil, ci şi pentru că acestea au început să piardă teren în favoarea terminalelor de tip smartphone cu ecran tactil de dimensiune mare.
„Dispozitive portabile de navigare de genul celor vândute de TomTom sau Garmin nu se vor mai vine în 2020, pentru că – cel mai probabil – smartphone-urile vor prelua această funcţionalitate, dar şi pentru faptul că sistemele GPS vor fi sisteme integrate standard în autovehicule”, crede analistul companiei de cercetare Forrester, Charles S. Golvin. Practic, în viitor, sistemele GPS vor fi destinate doar unui segment specific de utilizatori. „Cel mai probabil, piaţa pentru aceste dispozitive o vor reprezenta amatorii de alpinism, companiile de transport sau armata. Pentru marea majoritate a utilizatorilor, dispozitivele GPS vor fi irelevante sau redundant”, completează Stephen Baker.
E-reader-ele
În scurta lor istorie, dispozitivele e-reader au evoluat extreme de mult de la un produs de sine stătător, cu tastatură la unul cu ecran senzitiv şi, mai nou, la versiunea unei tablet hibrid. Dacă e să îi dăm crezare lui Golvin, piaţa pentru e-readere va dispărea până la sfârşitul viitoarei decade. „Tabletele vor supli nevoia de e-readere, în acelaşi fel în care iPod-ul va fi înlocuit de smartphone-uri. Tabletele vor servi nevoia utilizatorului de a citi o revistă sau o carte. Pe scurt, nu va mai fi nevoie ca acesta să cheltuiască bani pe un dispozitiv specializat pentru lectură, atunci când va putea citi uşor folosind o tabletă, pe care o poate folosi şi pentru alte operaţiuni”, este de părere Charles S. Golvin.
Cât de mult va scădea cererea de dispozitive e-reader? Acesta depinde, până la urmă, de progresele pe care le vor face tehnologiile constructive ale diplay-urilor. Una din principalele cerinţe ale utilizatorului pentru un astfel de dispozitiv o constituie ecranul e-ink, care oferă cititorului senzaţii similare lecturii unei cărţi „pe hârtie” – superioare lecturii pe un LCD. Potrivit lui Golvin, însă, producătorii lucrează la o modalitate de a îmbina cele două experienţe de lectură, pentru a oferi utilizatorilor o tabletă dublată de un autentic e-reader. Chiar şi atunci, pe piaţă vor mai exista şi dispozitive de sine stătătoare, însă nu în număr mare. „S-ar putea ca prin 2020 să putem cumpăra un e-reader extreme de ieftin, la doar 20 de dolari – însă volumul vânzărilor va fi minim, asemănător cu cel al CD-playerelor în ziua de astăzi”, precizează acesta.
Telefoanele mobile simple
Telefoanele cu funcţii de bază vor cădea, în scurt timp, victime ale smartphone-urilor cu funcţii avansate. Tim Bajarin, ziarist specializat în tehnologie şi analist principal la Creative Strategies, crede că 80% din totalul telefoanelor mobile vândute în 2015 vor fi smartphone-uri, proporţia urmând să crească la 100% până în 2018.
Declinul rapid va fi influenţat de scăderea semnificativă a preţului pentru telefoanele inteligente, dar şi de cifra de afaceri mai mare pe care acestea le vor asigura operatorilor de telefonie mobilă. „Chiar şi astăzi, profiturile acestora sunt obţinute seama serviciilor pe care le asigură şi nu pe seama telefoanelor în sine”, spune Bajarin, care este sigur că operatorii vor prefer să renunţe la telefoanele cu funcţii de bază în favoarea smartphone-urilor, care se pot vinde împreună cu un număr mai mare de servicii.
Camerele digitale cu funcţii de bază
Când Apple a lansat iPhone 4S, nu doar producătorii de smartphone-uri s-au temut de concurenţă, ci şi producătorii de camera digitale. Cel mai recent telefon de la Apple are o cameră calitativă de 8 megapixeli, care poate înregistra video HD la 1080p.
Până de curând, acest tip de specificaţii era doar apanajul aparatelor de fotografiat, dar acum şi acest segment de piaţă este luat cu asalt de smartphone-uri. Rob Enderle, analist principal la Enderle Group, este de părere că rolul camerelor digitale low-end va fi preluat de telefoanele inteligente, pe măsură ce utilizatorii se vor fi săturat să poarte după ei un aparat foto, chiar şi atunci când au în buzunar un telefon care poate face poze calitative.
„Aparatele de tip săpunieră – în mod particular cele al căror preţ este mai mic de 200 dolari – vor fi înlocuite în totalitate de celularele cu cameră foto”, spune Enderle. Acesta crede, în schimb, în viitorul camerelor foto , din moment ce mulţi entuziaşti în ale fotografiei îşi doresc aparate de calitate, profesionale, peste ceea ce oferă un smartphone în materie de imagine.
DVD player-ele
DVD playerele sunt pe cale de a fi depăşite de playerele Blu-ray, care le vor „scoate” de pe piaţă până la sfârşitul deceniului. „Playerul DVD va fi înlocuit de serviciile de conţinut digital”, spune Ian Olgeirson, senior analist la SNL Kagan, care precizează că serviciile de streaming de filme, de genul Netflix, reprezintă viitorul.
„Dispozitivele Blu-ray sau oricare alt format de redare video de generaţie mai nouă va prelungi durata de viaţă a acestui tip de dispozitive de redare – însă discurile vor fi cu siguranţă depăşite”, completează acesta. Ideea de a introduce un disc într-un player pentru a urmări un film va părea atât de demodată ca şi opţiunea de a asculta muzică folosind un disc de vinil şi un pick-up – ceea ce ne duce la următorul produs de pe listă…
CD-urile şi DVD-urile inscriptibile
Folosirea de suport de tip CD sau DVD pentru a stoca şi/sau viziona conţinut va reprezenta în curând o noţiune depăşită. „CD-urile vor fi cu siguranţă depăşite mai repede de 10 ani, pentru că totul se va baza pe distribuţia de conţinut digital – aşa că putem spune adio discurilor strălucitoare”, crede Bajarin.
Aceasta se va datora, în parte, noilor opţiuni privind streaming-ul de muzică şi filme sau serviciilor de download digital, dar şi celorlalte opţiuni eficiente de stocare – drive-uri USB, HDD-uri extreme sau serviciile in cloud.
Consolele de jocuri
Dispozitivele de tipul Wii, PlayStation sau Xbox vor mai exista, probabil, şi peste 10 ani – numai că vor arăta complet diferit. Enderle crede că, decât să dea banii pe o consolă separată, utilizatorii vor prefer să cumpere un dispozitiv de tip Smart TV care include şi un sistem de gaming.
Nu vom neglija nici tabletele şi smartphone-urile, care îşi vor îmbunătăţi considerabil opţiunile de gaming. „Sistemele analog nu vor mai prinde cu siguranţă sfârşitul acestei decade. Putem vedea de pe acum că Wii se străduieşte din greu să rămână pe piaţă, în timp ce PlayStation întâmpină dificultăţi”, spune Rob Enderle. Sistemul de jocuri al viitorului va fi cel care nu se va mai concentra doar pe jocurile video ci va oferi o mulţime de opţiuni de divertisment, cum ar fi internetul şi vizionarea de filme.
sursa: chip.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu