Se fac progrese rapide către dezvoltarea computerelor viitorului. Se lucrează la dezvoltarea cipurilor fotonice ce folosesc lumina pentru transferul de informaţie. Acum cercetătorii MIT reuşecs să dezlege acest puzzle prin folosirea unei tehnici ce permite crearea cipurilor fotonice având ca substrat siliciul, material ce intră în componenţa majorităţii electronicelor din ziua de azi. În multe sisteme de comunicaţie de mare viteză, datele sunt transmise utilizând fibra optică. Odată ajuns la destinaţie, informaţia este convertită din domeniul optic către cel electric, proces ce introduce pe de o parte timpi de întârziere dar şi costuri suplimentare în ceea ce privesc echipamentele. Noul dispozitiv ar elimina acei paşi necesari conversiei de nivel deoarece ar putea procesa în mod direct informaţia ce vine modulată pe unda luminoasă. Caroline Ross, unul din cercetătorii ce lucrează la acest proiect, spune că noul dispozitiv este o „diodă pentru lumină”. Este componenta analogă diodei electronice, ce permite trecerea curentului electric într-un singur sens.
Acest lucru este esenţial, pentru că dacă s-ar produce fenomenul de reflexie la receptor, aceste unde reflectate ar interfera cu unda directă perturbând semnalul, ceea ce ar însemna implicit scăderea calităţii transmisiei. Astfel o „diodă optică” ce permite trecerea luminii într-un singur sens aduce noi posibilităţi de dezvoltare al sistemelor optice. În prezent sunt pe piaţă sisteme ce se ocupă de rezolvarea acestei probleme, anume izolatoarele optice. Însă noul sistem permite integrarea pe un cip a tehnologiei.
Pentru a construi acest dispozitiv cercetătorii au avut de căutat un material ce este atât transparent cât şi magnetic, caracteristici rareori întâlnite în materiale. Totuşi au ajuns să folosească un compus denumit „garnet”. El este totuşi dificil de pus pe wafer-ul de siliciu folosit în fabricarea cipurilor. Totuşi procesul de fabricaţie a fost îndelung studiat încât în cele din urmă s-a reuşit depunerea unui strat subţire din acest material pe un wafer de siliciu. Rezultatul a fost că lumina poate traversa acest mediu într-un singur sens, iar lumina ce vine din sens opus este blocată. Tehnologia poate fi folosită pentru a creşte viteza de transfer a informaţiei. Spre deosebire de un conductor obişnuit ce poate purta un singur semnal electric la un moment de timp dat, un conductor optic poate purta multiple semnale fără a exista interferenţă între ele.
sursa: M.I.T, chip.ro
Arhivă blog
-
▼
2011
(23)
-
▼
decembrie 2011
(23)
- Evolutia tehnicii: <><> <> Semiconductormanu...
- HISTORY OF TIMEKEEPING
- O noua generatie de panouri fotovoltaice
- Trazistori mai performanti
- Memorii cu cipuri suprapuse
- Dioda optica
- circuitele se vor putea repara singure
- Centrele de date se mută pe cercul polar
- Cel mai mic model de cameră video
- Baterii făcute să dureze
- Şapte gadget-uri pe care le vom înlocui
- Ultrabook
- Celule fotovoltaice speciale
- micro stick
- The God's particle
- Habitable planet
- Batteries with nanoparticle
- Optical diode
- Smallest Electronic Circuits
- battery powered by paper
- IBM prezice viitorul: 5 inovaţii pentru următorii ...
- Transfer de date record, cu 186 gigabiţi pe secundă
- Procesul complet de fabricaţie al procesoarelor intel
-
▼
decembrie 2011
(23)
-
►
2012
(1)
- ► noiembrie 2012 (1)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu