Inginerii francezi pun la punct o soluţie pentru a face o mică revoluţie în ceea ce priveşte producerea de „energie verde”. Este vorba de eliminarea panourilor fotovoltaice prin integrarea celulelor fotovoltaice în diferite materiale utilizate pentru construcţia obiectelor.
Unul din inginerii participanţi la acest proiect, Nicolas Malandain spunea: „ID Composite este la bază o companie prestatoare de servicii către corporaţii. Echipa este formată din trei membrii, ingineri şi tehnicieni. În acelaşi timp ne aflăm în legătură cu o instituţie de învăţământ IUT din Saint Brieuc ei aducându-şi contribuţia prin cercetările realizate cu ajutorul studenţilor.”
În cadrul unei teme de cercetare lansată anul trecut, se propunea aducerea de invovaţii în ceea ce priveşte energia regenerabilă. Una din temele propuse a fost utilizarea algelor verzi ce se găsesc din belşug în apele oceanului Atlantic.
În schimb anul acesta, proiectul propus de ID Composite constă în dezvoltarea unor sisteme autonome şi anume obiecte ce necesită alimentare cu energie electrică, dar care sunt plasate în zone unde branşarea la reţeaua de energie electrică este imposibilă. Pentru a îndeplini aceste cerinţe se utilizează energia solară. Obiectivul fiind integrarea celulelor fotovoltaice în material. Dificultatea implementării soluţiei constă din faptul că celulele fotovoltaice utilizate pe scară largă sunt rigide. Pentru a le putea încorpora în diferite materiale, este necesar utilizarea unor celule flexibile. În acest punct şi-a adus contribuţia compania Flexcell, ce fabrică celule fotovoltaice imprimate pe polimeri flexibili.
În cele din urmă, tot ce rămânea de făcut echipei de cercetători era integrarea celulelor flexibile în materialele din care erau făcute obiectele avute în vedere. A fost utilizată o tehnică ce implica transferul răşinilor cu ajutorul unei matriţe. Această constă în injectarea unei răşini în spaţiul dintre două matriţe, dar tehnica este destul de laborioasă şi costisitoare pentru acest proiect. Aşadar s-a recurs la o metodă ceva mai simplă ce implica utilizarea unei singure matriţe ce conţinea fibrele de material şi în care era injectată răşina.
Etapa următoare consta în utilizarea unui material ce avea atât proprietăţile unei sticle subţiri, rezistentă şi transparentă pentru a oferi o protecţie optimă celulelor fotovoltaice dar şi pentru a permite trecerea luminii.
În cele din urmă a fost realizat un prototip de către echipa ID Composite. În baza acestui prototip se va elibera şi un brevet pentru a patenta metodele de construcţie utilizate. Se doreşte ca proiectul să atragă atenţia companiilor asupra posibilităţilor oferite de această tehnologie. Astfel şantierele navale ar putea folosi noua tehnică pentru construcţia vapoarelor. Până în prezent panourile şi celulele fotovoltaice erau expuse capriciilor vremii, cu noua metodă acest punct slab este practic eliminat.
Astfel pe cât de inovator este, proiectul impune o pierdere în ceea ce priveşte eficienţa panourilor solare dar sistemul se doreşte a dota echipamente autonome, aşadar merită investiţia.
sursa: chip.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu